Droner

Author: | Posted in Radiostyrte ALT No comments

En drone er et fartøy som er ubemannet, men som kan fjernstyres. Navnet kommer fra en sammenligning med hannbien (drone), siden den summende lyden kan minne om bier. Navnet på en drone i militær sammenheng er egentlig UAV (Unmanned Aerial Vehicle). De har vist seg å være uvurderlige i mange sammenhenger. Fordelen med å sende slike fartøy inn i situasjoner som kan være risikofylte, har forskere sett lenge. Bruken av droner er eldre enn man kanskje tror. Den første typen drone ble allerede brukt i 1849 av Østerrike for å angripe Venezia. De slapp ubemannede ballonger fylt med bomber.

Militæret utviklet droner

I løpet av 1900-tallet ble droner videreutviklet til militært bruk. Under første verdenskrig ble det funnet opp en type torpedo som ble sluppet fra fly over sjøen. De var innstilt til å eksplodere på et tidspunkt som var plottet inn i torpedoen. Tysklands V2 raketter fra andre verdenskrig var også ubemannede, selvstyrte raketter. Den første dronen med kamera til bruk for rekognosering ble brukt i krigen mellom Israel og Egypt i 1967-1970. Det ga en stor fordel siden de kunne ta bilder uten fare for menneskeliv. Israels Tadiran Mastiff drone, blir av mange sett på som den første moderne militære drone, siden den har overvåkningskamera i sanntid, og data-link system. Den fløy for første gang allerede i 1973. Siden 2013 har over 50 forskjellige land tatt i bruk droner som verktøy, i tillegg til bemannede fly. Norge har utviklet en drone kalt Black Hornet Nano. Det er en mikro-drone som veier 17 gram, ment for bakkestyrker til overvåkning og rekognosering. Å bruke droner som arbeidsverktøy er helt vanlig i dag.

Allmenn bruk av droner

1200px-Black_Hornet_Nano_Helicopter_UAVI dag bruker vi droner både i lufta, på bakken og under vann. De har vist seg nyttig på flere områder, og ikke bare i militær sammenheng. Mange filmprodusenter bruker droner for å filme over bakkenivå, eller under vann. Slik sparer de mye penger ved å slippe å leie inn helikopter eller fly for å filme scener. Det har også gjort det enklere for amatører å lage videofilmer. I dag kan alle skaffe seg en drone rimelig. De selges i elektroforretninger, som små, fjernstyrte helikopter med videokamera. Den allmenne tilgangen til droner kom ikke uten problemer. Bruk av droner i nabolag skaper paranoia, siden vi er redde for å bli overvåket mot vår viten. Ingen hadde likt å se en drone sveve utenfor soverommet eller badevinduet sitt. I tillegg må allmennheten vite at det ikke er lov å bruke droner i nærheten av militære eller bevoktede områder. Så vis hensyn hvis du skal bruke en drone.

 

Add Your Comment