Teknologiske fremskritt

Author: | Posted in Radiostyrte ALT No comments

Teknologi er rent oversatt læren om teknikker og tilhørende produkter innenfor et bestemt område. I hverdagen omtaler vi teknologi som noe forskere og teknikere gjør når de omdanner rent råstoff til et ferdigstilt produkt. Teknologien oppstod da vi mennesker begynte å finne tekniske løsninger praktiske gjøremål i hverdagen. I oldtiden og under middelalderen tok vitenskapsmenn i bruk enkle instrumenter for å utforske planeten vi bor på. Det våre forfedre fant opp i eldre tider har vi bygget videre på og forbedret utallige ganger. Med teknologien kan vi gjøre fantastiske ting og det blir stadig mer avansert.

Det som før var umulig

Pleasant man using cell phoneRobotteknologien sprenger stadig grenser på hva vi mennesker tror er mulig. Flere kjente og ukjente aktører har blitt med i framtiden og utvikler nye ideer. Disney har slengt seg på og de har oppfunnet en robot som kan klatre opp en loddrett vegg. Roboten har fått navnet «VertiGo» og er utviklet sammen med det sveitsiske teknologiuniversitetet ETH Zurich. VertiGo kan klatre på loddrette vegger fordi den har store propeller på toppen som presser den mot overflaten. Propellene kan settes i ulike posisjoner og de holder roboten konstant på plass. I en demonstrasjonsvideo laget av Disney kan vi tydelig se at roboten kan gjøre det meste på loddrette vegger som den kan gjøre på horisontale plater.

Teknologien gjør utrolige ting

Når VertiGo skal begynne å klatre oppover er det en propell på baksiden som presser den mot veggen mens propellene på framsiden gir den oppdrift. Utfordringen lå i å forbedre forholdet mellom vekt og skyvekraft. Det ble benyttet 3D-skrevne materiale sammen med karbonfiber for å minimalisere vekten. Karbonfiber er kunstfiber laget av nesten rent karbon. Stoffet har en utrolig strekkstyrke og den tåler godt varme. VertiGo kan man styre som en vanlig radiostyrt bil og det hevdes at den også kan kjøre i taket, men det finnes ingen demonstrasjonsvideor for det. Foreløpig er det uvisst hva Disney ønsker å bruke VertiGo til.

Add Your Comment