Droner betyr mye for framtiden!

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Luftens nye tekniske, fjernstyrte, propelldrevne og ubemannete droner har på kort tid fått mye oppmerksomhet. Det er ikke uventet, fordi de kan operere både i luften, på havet, under vann og på bakken. De har fått stor popularitet både blant sivile og militære, og kan deles inn i tre kategorier, hobbydroner, kommersielle droner og militære droner. De utvikles hele tiden, droner vil bety mye for fremtiden, og er en teknisk revolusjon. Droner bistår med at mange jobber blir mye mer effektive. Allerede i dag brukes de til overvåkning, inspeksjoner, i landbruket, til politioppgaver, varelevering hos spedisjonsbransjen, i bruk hos brann- og redningstjenesten, i narkosmugling, landminerydding og mye mer. Blant sivile er hobbydroner med kamera veldig populært. Rent teknologisk er det lite som skiller kommersielle droner og hobbydroner. De er stort sett laget med nokså lik teknologi og komponenter, litt avhengig av generasjoner og prisklasser. For å drive kommersielt må du ha godkjenning fra Luftfartstilsynet. Du må inneha operatørlisenser på droner under 2 kg og droner over 2 kg.

Hva er kommersiell droneflyging?

Kommersiell droneflyging betyr at man betjener dronen på en slik måte at en tjener på det. Det betyr at dronen blir brukt til noe som gjør at en får noe tilbake, gjelder ikke bare penger. Bruk av drone til lek, rekreasjon, sport eller hobby er ikke kommersielt. Det mange ikke vet er at bruker du kamera som hovedformål, og ikke flyr kun for flygningens skyld, blir det regnet som kommersielt. droner forandrer verden, og luftfartstilsynet måtte dele inn flygingene i tre kategorier etter dronens hastighet, vekt, og hvordan den skulle flys, dvs. RO3, RO2 og RO1. Operatørlisens R01 kreves at du må kun levere inn et skjema der du erklærer at du er kjent med gjeldende regler, og du trenger ikke tillatelse fra Luftfartstilsynet. Dette gjelder droner som veier mindre enn 2,5 kilo og/eller har en hurtighet på opp til 60 knopp. Du finner oppdatert informasjon på luftfartstilsynet.no. Skal du fly droner mellom 2,5- og 25 kilogram som har en hurtighet på mellom 60 og 80 knop, da kreves det lisensene RO2 og RO3. Her kreves det at du har tillatelse fra Luftfartstilsynet, og en godkjent elektronisk eksamen. Luftfartstilsynet tilbyr gratis nettkurs som legges til grunn for eksamen.

Droner er blitt allemannseie

Droner har i det siste blitt allemannseie, før var det kun spesielt interesserte som holdt på. De fleste som kjøper en drone gjør det fordi de vil lage en kul film eller ta kule bilder. Nå kan du få droner som styres av kunstig intelligens. Den trengs ikke styres fra bakken, den følger brukeren automatisk, en «follow me»-drone. Det er kjekt å ha et kamera som følger etter en, slik at du får begge hendene frie. Du blir aldri for stor til å leke, og på markedet finner du i alle prisklasser droner å få kjøpt. De dyreste koster flere hundre tusen kroner, mens de enkleste koster bare noen få hundrelapper. Du kan ta opp et lån til kjøp av drone, mens du søker om et billån hos Sambla. Ved å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet, kan du bruke pengene til akkurat det du vil. Dronene er kommet for å bli, og disse flygende robotene blir bare bedre og bedre, og flere og flere vil investere i en.

Add Your Comment